Original scientific article
    
        
                
                
        
        
    
        
    Downloaded 822 times 
    
        Page  497 - 530
        
        
                UTJECAJ LEKSIČKOG I ODNOSNOG USMJERAVANJA NA PROCESIRANJE IMENSKIH SLOŽENICA KOD IZVORNIH I NEIZVORNIH GOVORNIKA ENGLESKOG JEZIKA
E-mail: fmalenica@unizd.hr
                
                Sveučilište u Zadru
            University of Zadar
     
            Jezikoslovlje.20.3.497.Malenica_-_Zinic.pdf   [ 0.42 MB - English] 
        
        Download article
    Abstract: Složenice su česta pojava u engleskom jeziku ali način na koji ih izvorni i neizvorni govornici procesiraju još je predmet lingvističkih rasprava. Dvije vrste čimbenika imaju utjecaj na brzinu prepoznavanja složenica – leksičko usmjeravanje i odnosno usmjeravanje. Prva se vrsta čimbenika ogleda u višoj brzini prepoznavanja u slučajevima kad ciljana i usmjerivačka složenica sadrže zajednički leksem, dok druga vrsta označava podudarnost značenjskog odnosa između modifikatora i glave složenice. Istraživanje koje su proveli Gagné & Spalding (2004) pokazalo je statistički značajan pozitivan utjecaj odnosnog usmjeravanja na prepoznavanje postojećih složenica, a De Cat i suradnici (2015) navode kako pri procesiranju složenica neizvorni govornici s visokom razinom jezične kompetencije koriste slične strategije kao i izvorni govornici. Cilj je ovog istraživanja replicirati ove rezultate korištenjem zadatka procjene smislenosti postojećih složenica na skupini izvornih i neizvornih govornika, kako bi se dodatno istražili učinci leksičkog i odnosnog usmjeravanja kod ovih dviju skupina ispitanika. Početna je hipoteza da će kod rezultata izvornih govornika biti zabilježeno niže vrijeme reakcije i viša razina točnosti, ali i da će kod obiju skupina biti zabilježen sličan olakšavajući utjecaj različitih vrsta usmjerivača, što rezultati istraživanja i potvrđuju.
     Keywords: 
        
    
        
            Article data in other languages: 
                English